De Border Collie

border collie
HOME
BORDER COLLIES
Djara
Imeya
SHELTIES
Fayana
VRIENDJES
Tyson
Garan
LINKS
Contacteer ons
border collie

Korte geschiedenis van het ras

De border collie behoort ook tot een van de meest intelligente hondenrassen. Ze zijn snel van begrip, maar bij gebrek aan werk of leiding zoekt hij voor zichzelf werk door andere dieren zoals bijvoorbeeld een troep ganzen of zelfs een groepje wandelende mensen bij elkaar te drijven.

Uiterlijk

De reuen kunnen een schofthoogte bereiken van 53 cm. De teefjes blijven meestal iets kleiner. Ze zijn meestal zwart-wit van kleur, maar bruin-wit, grijs-wit, driekleur en merle (mengkleuren) bestaan ook.
De ogen zijn meestal bruin, soms blauw(bij merle honden) en ze hebben een alerte blik.

Aard

Border collies zijn hele goede veedrijvers en echte werkhonden. Ze kunnen wel 100 km per dag lopen en rennen en zijn praktisch onvermoeibaar.
Ze zijn ook erg wendbaar en kunnen al rennend welhaast in een keer 180 graden omdraaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig en een flat is niet de meest ideale plek voor dit ras, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond. Degene die zo'n hond aanschaft moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken, dan is hij in zijn element.

Training en spel

De border collie kan ook goed getraind worden voor sporten op wedstrijdniveau, zoals fly-ball, agility, obedience (gehoorzaamheid) en schapendrijven in competitieverband.